Expoziție retrospectivă 70 –  dr.arh. Mihai- Corneliu Donici

Vernisaj

Expoziție retrospectivă 70 –  dr.arh. Mihai- Corneliu Donici

14- 25 noiembrie 2024, galeria Bastion 2 (Str. Hector, nr. 1)
Vernisaj : 14 noiembrie, ora 18:00

70 de ani de desen.  60 de ani de grafică.  50 de ani de arhitectură. 40 de ani design auto și mobilier. 30 de ani profesorat în arhitectură. 20 de ani  artist vizual și etnosculptor.  10 ani scenografie.

Expoziția cuprinde lucrări reprezentative dintr-o activitate continuă  în  arhitectură, design și arte vizuale. Sunt expuse panouri sintetice cu selecții  ale creațiilor din perioada 1954- 2024. În cadrul expoziției vor avea loc evenimente performative în premieră și trei conferințe ale asociației  Noua Acropolă. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Priecte.

În cadrul vernisajulului, 14.11.2024, ora 18:30, se va desfășura evenimentul performativ ”Hamlet mortua est:  un exercițiu teatral”. Susținut de Levente Kocsárdi (concept, regie, interpretare) și Vlad A. Colar (muzică live, flaut), fragmentul performativ este o  secvență work-in-progress a proiectului teatral Nocturnalii VIII: Hamlet mortua est, finanțat de Municipiul Timișoara prin  Centrul de Proiecte. Premiera spectacolului Hamlet Mortua Est  va avea loc la finisajul  Expoziției retrospective 70, în spațiul Galeriei  Bastion 2, cu participarea muzicianului Sergiu Cătană (compoziții, muzică live, performer).

Dr.arh. Mihai-Corneliu Donici
Absolvent al Facultății de Arhitectură Timișoara.  Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București. Arhitect la IPJ Reșița.  Designer la I.C.S.I.T.A. Pitești. Arhitect la IPROTIM Timișoara. Cadru universitar la Facultatea de Arhitectură Timișoara. Arhitect la firma Art-Hit. Scenograf la Compania de teatru Arte-Factum. Colaborări cu Teatrul Maghiar Timișoara. Absolvent al Școlii doctorale la Facultatea de arhitectură Timișoara cu tema: Nouă metodă de reconstituire arheologică pentru arhitectură – Cultura Vinća.  Preocupare pentru artele noi și o sinteză originală a unui stil postmodern românesc.

Kocsàrdi Levente este actor și regizor la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, România. S-a născut la Făgăraș și a urmat studiile de licentă în actorie și master în regie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Televiziune și Arte Teatrale. A interpretat mai mult de 100 de roluri,  în limbile maghiară și română. Este director de scenă al Companiei  de teatru independent Arte-Factum.

Vlad Alexandru Colar este flautist principal în Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara. A început să studieze pianul la opt ani și apoi flaut de la zece ani cu Constantin Tălmaciu – flautist solo al Filarmonicii de Stat Arad. A absolvit Facultatea de Muzică – Universitatea de Vest din Timișoara și a însoțit, cu profunzimea interpretărilor sale, programul estetic al etnosculptorului Mihai Donici, în toate expozițiile sale.

Sergiu Cătană, instrumentist. Percuționist format în școala de muzică clasică la Timișoara și autodidact ca instrumenist de trupă. A colaborat cu diverși artiști și formații din stiluri muzicale diferite având  numeroase colaborari sincretice cu dans, pictură, literatură și teatru. Printre pasiunile lui se numără și studiul sunetului ceea ce îl determină să experimenteze cu construcția de instrumente muzicale, sculpturi sonore, incinte acustice. Activitațile sale muzicale în prezent sunt orientate preponderent înspre compoziție, producție muzicală, mixaj și modelarea sunetului în timp real cu ajutorul aparatelor electronice.

*poster : Rujița Bătrîn
** foto: Daliana Iacobescu