Așteptându-l pe Brâncuși

Vernisaj

etnosculptură* etnomarionete uriașe * performance sonor interactiv

Așteptându-l pe Brâncuși

Asociația Culturală Arte-Factum și artistul vizual M.C. Donici inaugurează astăzi, 08.06.2023, proiectul Așteptându-l pe Brâncuși, o serie de 20 de expoziții outdoor de etnosculptură.  Expoziția de 3 ore: 20 de etnosculpturi din artefacte vechi care prefigurează lumea formelor lui Brâncuși vă așteaptă cuminți, joi, între orele 19:00-22:00, în Piața Unirii, lângă monolitul din fața muzeului. Proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici și Asociația Culturală Arte-Factum inaugurează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 5 luni și va cuprinde expoziții de 3 ore la monolitul din Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 19:00-22:00. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite.

Vor fi expuse săptămânal, outdoor, câte 20 de etnosculpturi de medii și mari dimensiuni și ”Sperie-ciori” – rapel la motive din mitologia populară română – etnomarionete uriașe, de 3 m, într-un performance vizual-sonor. Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși din toamna acestui an.

Proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, derulat de Consiliul Județean Timiș. prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

*poster de Lilian Lupanciuc

finantare icons