Monoloagele solitudinii #5

Spectacole

1 octombrie, ora 19:00, Curtea & Studioul Franciscane; spectacol în limba română, cu supratitare în engleză

Monoloagele solitudinii #5

Monoloagele solitudinii, cel mai nou spectacol al Companiei de teatru Arte- Factum,  lansează în stagiunea independentă Nocturnalii outdoor 2023 interogații sensibile și necesare: cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării, cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt? Creație a regizorului Levente Kocsárdi, spectacolul este o distopie teatrală despre singurătate,  o ”colecție de singurătăți” care,  ca o lentilă concavă, expune,  prin câteva fascicule de viață,  fragmente de istorii personale, un fenomen global acut. Reprezentația din 1 octombrie 2023, ora 19:00, va fi însoțită de expoziția Soli(tu)d(e), etnoinstalații de M.C.Donici.  Evenimentul se desfășoară în Curtea și Studioul Franciscane din Timișoara (str. E.Ungureanu nr. 1) și este finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Monoloagele solitudinii #5 Poster

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq, Joseph Heller și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

Astăzi singurătatea nu mai este doar o stare de spirit subiectivă, personală, ci  o gravă maladie colectivă, care ne afectează enorm ca indivizi și ca societate, pentru că duce la moartea a milioane de oameni anual.  Țări conștiente de flagelul solitudinii, precum  Japonia și Marea Britanie, au înființat primele Ministere ale Singurătății. Odată cu sindromul solitudinii apare sentimentul că ai pierdut ceva esential: apartenența la comunitate. Singurătatea, susțin experții, inhibă capacitatea creierului de a simți empatie. Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt?  Monoloagele din care am compus acest puzzle al solitudinii reflectă deopotrivă intimitatea noastră, orașul  nostru, și tabloul global al fenomenului.  Monoloagele solitudinii compun, în fond, distopia  unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt milioane de  alți solitari pe insulele lor din orașul nostru, în scara blocului tău,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților, pe care  am ales să o cartografiem  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, ironie și empatie ”, – Levente Kocsárdi, regizor. Spectacolul este jucat în limba română, cu supratitrare în limba engleză.

În urma castingului deschis, distribuția este alcătuită din actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș. Alături de ei, debutează în teatrul independent, la 83 de ani, actrița  Fall Ilona,  o puternică, admirabilă prezență pe scena timișoreană, de peste 50 de ani vedetă incontestabilă a teatrului maghiar.

Actriţa Fall Ilona s-a născut în 22 ianuarie 1940 la Târgu Mureş şi a jucat în cea mai mare parte a carierei sale pe scena Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, din a cărui trupă face parte din 1978. În toţi aceşti ani a interpretat peste 90 de roluri, distingându-se printr-o fermecătoare prezenţă scenică şi un deosebit talent muzical. A fost mentorul mai multor generaţii de tineri actori şi se numără printre cei mai buni cunoscători ai cântecului popular și  romanţelor maghiare, fiind și o interpretă strălucită de cabaret și operetă. A debutat în limba română pe scena Teatrului din Brașov, unde l-a avut director și regizor pe Sică Alexandrescu, în spectacolele Vlaicu Vodă și Ziariștii. La cei 83 de ani ai ei, Fall ”Babuci” Ilona este decana de vârstă a actorilor  în activitate la Timișoara și probabil cea mai longevivă actriță într-un rol principal: Regina, în spectacolul „Ultima mutare”, regia de Kocsárdi Levente, montare care a avut premiera în 2016, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara. Fall Ilona face parte şi din echipa care a fondat redacţia de limbă maghiară la Radio Timişoara, în 1990, şi este până astăzi cea mai populară voce a radioului maghiar timişorean

 Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect îi cuprinde pe Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

”Monoloagele solitudinii” este o producție a companiei de teatru independent Arte-Factum.  Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor 2023, acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul  TimCultura 2023. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely. 

Poster deisgn: Lilian Lupanciuc

Foto: Cristian Tzecu/ #artefactum