Marmeladovi în Arhipelagul nenorocului

Spectacole

Marmeladovi în Arhipelagul nenorocului

Sunt oameni trăiți pe străzi. Oameni ale căror istorii personale pendulează între săli de așteptare, periferii, provizorate sordide. Sau oameni cu vieți obișnuite, ale căror destine au cotit dramatic către un vagabondaj perpetuu. Oameni pentru care sensul cel mai apropiat de ”acasă” este cârciuma din colțul străzii, unde viața are un iluzoriu gust de alcool și de apartenență la comunitate. Sunt oameni care nu merg la teatru. Pentru care  sala spectacol e un univers paralel.

Nocturnaliile Arte-Factum ajung în Arhipelagul nenorocului cu o monodramă despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, sublim și predestinare. Unul câte unul, personajele dostoievskiene întâlnesc, la Fundația Timișoara ’89,  oameni în ale căror vieți se reflectă. ”Cât adevăr e-n vodcă sau în vin, cât din germenii geniului, nefericirii și câtă poezie în alcool?”: cu monodrama Marmeladov, actorul Levente Kocsárdi deschide seria întâlnirilor teatrale la Fundația Timișoara, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2022. Spectacolul va fi urmat de sesiuni Q&R și discuții cu publicul despre dependența de alcool, viața pe stradă, inadaptare socială, profesională, emoțională, despre apartenență comunitară, moderate de specialișții Fundației. La spectacolele cu caracter interactiv vor participa, alături de persoanele din Complexul de servicii sociale Arhipelag, de oameni din Centrul de cazare  pentru persoane rămase fără adăpost și din secția de convalescență a Fundației, persoane din cartierul Freidorf, pentru a realiza, prin intermediul teatrului, o coeziune a vecinătăților.

Nocturnaliile se adresează publicului apetent la noi estetici teatrale (cu un consistent segment fidelizat în edițiile anterioare), publicului tânăr, publicului cultural de tranzit, dar și segmentelor  sociale periferice, fără acces la teatru, prin reprezentații în zone vulnerabile socio-cultural,  pentru oameni ai străzii, tineri dezinstituționalizați, vârstnici fără venituri. Evenimentul teatral ”Marmeladovi în Arhipelagul nenorocului” face parte din stagiunea  de teatru independent Nocturnalii 2022, proiect cofinanțat Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Culturale.  Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Incluziunea socială, prin derularea unor evenimente dedicate categoriilor de public cu acces precar sau fără acces la spectacole profesioniste de teatru, în spații neconvenționale, reprezintă o componentă importantă a programului teatral, realizată în parteneriat cu Fundația Timișoara ‘89. Înființată de Petru Ilieșu, Fundaţia Timişoara ’89 este organizaţie de utilitate publică, cunoscută ca întâia organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară. Obiectivul principal al fundaţiei este sprijinirea persoanelor aflate în criză persoane care și-au pierdut locuința; adulți proveniți din orfelinate; bătrâni în dificultate cu pensii mici, care nu găsesc loc în aziluri; persoane cu dizabilități fizice și psihice; familii în situaţie critică din pricina sărăciei.