dosztoievskij b@r/reTurn, premieră în Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara/ #artefactum

Spectacole

Premiera: 29 iulie 2023, ora 20:00

dosztoievskij b@r/reTurn, premieră în Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara/ #artefactum

#dosztoievskij b@r/reTurn, spectacolul Companiei de teatru independent Arte-Factum, va fi prima premieră teatrală în  Pepiniera 1306 din  centrul Timișoarei. Eseu teatral despre conștiință, montarea  regizorului Levente Kocsárdi recompune, din monologurile personajelor principale ale romanului Crimă și pedeapsă de Feodor Mihailovici Dostoievski,  procesul care l-a condus pe studentul Rodion Raskolnikov la crimă, dar și la mărturisirea ei.  Premiera din 29 iulie 2023 se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor, cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- Timiș.

Bilete la dosztoievskij b@r/reTurn

Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara devine scenă de teatru pentru Compania independentă Arte-Factum. Cea de-a treia versiunea a spectacolului inspirat de romanul ”Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski, în direcția de scenă a regizorului Levente Kocsárdi, intitulată  #dosztoievskij b@r/ reTurn, va avea premiera sâmbătă, 29 iulie 2023. Și pentru că, în conformitate cu condițiile de securitate ale spațiului, accesul în turnul cu plante din centrul Timișoarei este permis pentru doar 25 de spectatori concomitent, actorii companiei Arte-Factum vor juca, în seara premierei, două reprezentații succesive  ale spectacolului, de la ora 20:00, respectiv de la ora 21:30.

”Pepiniera cu cele 1306 plante, din Piața Victoriei, ni s-a părut, de la bun început, un spațiu spectaculos, provocator, iar anul Capitalei Culturale Europene la Timișoara, o ocazie extraordinară de a aduce teatrul în turnul verde, viu, din mijlocul orașului. Poziționarea turnului între  edificiul teatrului și Catedrală ne-a sugerat un  semn teatral puternic și  ne-a inspirat să redeschidem Laboratorul de introspecție teatrală dedicat capodoperei dostoievskiene. #dosztoievskij b@r/ reTurn este spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă, vinovăție și mărturisire, în care destructurăm și reconstruim pe verticală, din monologuri ale personajelor, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din tânărul Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă sau condiție, astăzi, la noțiunea de conștiință. Cei 25 de spectatori ai fiecărei  reprezentații vor fi  ”ghidați” în turn de Raskolnikov, iar la fiecare nivel  vor întâlni alte personaje dostoievskiene, ale căror confesiuni vor recompune scenariul crimei și vor duce la mărturisirea ei, pe ultimul palier. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.  Primul Laborator de introspecție teatrală  cu titlul #dosztoievskij b@r s-a desfășurat  în 2019,  la Kibbutzul teatral Bastion și în Bastionul Theresia. Cea de-a doua versiune a spectacolului, creat în Laboratorul de introspecție teatrală condus de regizorul Levente Kocsárdi, a avut premiera în 2021, inaugurând Studioul  Franciscan al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, ca spațiu teatral. Intitulat #dosztoievskij b@r/reopening, spectacolul a av ut premiera indoor în chiar ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski.  Spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening a inaugurat și campania Rugă pentru pace, difuzând în premieră spotul Radio România Cultural, ”apel la solidaritate, empatie si compasiune cu tragedia războiului din Ucraina”.

#dosztoievskij b@r/reTurn, spectacolul creat în cel de-al treilea Laborator de introspecție teatrală, îi are în distribuție pe actorii Marin Lupanciuc – în rolul Raskolnikov, Aida Olaru, Levente Kocsárdi, Maria Leca, Laura Gîrbovan și Darie Doklean. Din echipa de creație a ineditului proiect teatral în turnul de plante fac parte scenografii Mihai Donici și Amy Bujancă, Mona Donici (dramaturgie), Alin Radu (mișcare scenică), Sebastian Bayer (sunet), Lilian Lupanciuc (grafică).

#dosztoievskij b@r/reTurn este o producție a companiei de teatru independent Arte-Factum.  Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor 2023, cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul  TimCultura 2023. Premiera este realizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- filiala Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.